E90Post
 


European Auto Source (EAS)
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > White smoke on startup



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-18-2020, 06:09 PM   #1
lukemcmullen45
Luke McMullen
United_States
6
Rep
59
Posts

Drives: 2007 BMW 335i Coupe
Join Date: Jun 2019
Location: Santa Clarita, CA

iTrader: (0)

White smoke on startup

I have a 2007 e92 335i with about 112k miles, original turbos. The problem Iím having is that about every other time I start my car, I get white smoke coming from the exhaust. Sometimes itís a lot worse than other times. But itís only about half, or less than half of the time, and it goes away after driving.

This all started about 3 weeks ago. And it was shortly after I used a fuel injector cleaner. Iíve used them before and I had no issue, so I donít know if it would be an injector problem. Also I burned about a quart of oil since then.

About 2 months ago I replaced the Valve Cover Gasket (might not be seater properly cause I did it myself), Oil Pan Gasket, and OFHG all done. So the car should be leak free. Also When I got those gaskets done the mechanic put in 0w-30, when typically I use 5w-40. So maybe that could be why Iím burning oil because itís a way thinner oil? Not sure.

Iím hoping itís not bad turbo seals. Iím assuming I have a leaky fuel injector, but maybe you guys have some other opinions?

UPDATE: I have what looks like water coming out of exhaust for a few seconds on cold starts. Iíll provide a video. It goes away after about 20 seconds

Last edited by lukemcmullen45; 01-19-2020 at 12:51 PM..
Appreciate 0
      01-18-2020, 07:14 PM   #2
ragingpanda
Captain
165
Rep
621
Posts

Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Florida

iTrader: (0)

Pull out the downpipes and inspect your turbos to see if they are leaking oil.
Appreciate 0
      01-26-2020, 08:00 PM   #3
MadDog89
Private First Class
MadDog89's Avatar
9
Rep
103
Posts

Drives: 2007 335i E92
Join Date: Apr 2019
Location: California

iTrader: (0)

I was just about to post a thread, I am having the exact same problem. 2007 335i with 96k miles. I get a lot of smoke on start up, sometimes more than others. Once I start driving smoke is gone.

From what I read there are two most common culprits, turbo seals and valve stem seals, both would be a pain to replace. When I installed my DPs I found no oil in or around turbos, so I am leaning more towards leaky valve stem seal.
__________________
2007 335i JB4, DCI, CP + BOF, FMIC, VRSF DP
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 06:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST