E90Post
 


Studio RSR
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > New DSP Amp… now no sound?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-29-2022, 06:05 PM   #1
rebrabneb
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW E90 330d
Join Date: Nov 2021
Location: UK

iTrader: (0)

New DSP Amp… now no sound?

Hi all,

First post from a place of frustration.

Got a base audio 335d E91. Bought a Helix Match PP62DSP with a plug n play kit from an eBay store, but can’t for the life of me get the speakers to play any sound.

It came with a quad lock head unit connector, and everything wired up fine. The amp lights work as they should, but my car then drops any internal sound like washer fluid, warning sounds, etc etc. The only sound I have is if the lights are left on (the not as loud gong). IDrive works fine, just no sound from anything.

I’ve wired it into the factory harness as the amp takes power from there and that’s how the PnP kit should work.

When I revert it all back to normal the speakers work again. I have tried the MOST BUS connector in any available slots and nothing fired up.

Any suggestions where to begin looking?
Appreciate 0
      07-02-2022, 02:59 AM   #2
Captain Buumer
Private First Class
61
Rep
170
Posts

Drives: 325D
Join Date: Jun 2018
Location: Europe

iTrader: (0)

If you expected a plug & play solution you should have bought a plain simple amplifier instead.

With DSP-AMP you adjust the unit settings with computer before.
Inputs/outputs/crossovers/timing/sensitivity etc need to be set.
Appreciate 0
      07-02-2022, 11:25 AM   #3
ctuna
Lieutenant General
1572
Rep
12,191
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Should be as transparent as an amp . A dsp will not do anything but manipulate
a signal it can't discriminate between a tone and music . A head unit might as the
tones can come into or be generated at the Head Unit.

I would call Helix and see what kind of support you can get .
Appreciate 0
      07-03-2022, 06:42 AM   #4
Ali-323i
Colonel
Ali-323i's Avatar
Canada
355
Rep
2,327
Posts

Drives: 2007 E90 323i (Cdn)
Join Date: May 2013
Location: Toronto, Canada

iTrader: (3)

Garage List
2007 BMW 323i  [8.50]
Is it possible the harness you have is only for vehicles with low level input? Your base HU signal is amplified at the HU.
Just trying to think of any variance that could potentially lead to this.
__________________
Appreciate 0
      07-03-2022, 12:17 PM   #5
ctuna
Lieutenant General
1572
Rep
12,191
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

In the 06 year some cars had a separate gong speaker under the US driver side
dash.
Appreciate 0
      07-03-2022, 12:25 PM   #6
Ali-323i
Colonel
Ali-323i's Avatar
Canada
355
Rep
2,327
Posts

Drives: 2007 E90 323i (Cdn)
Join Date: May 2013
Location: Toronto, Canada

iTrader: (3)

Garage List
2007 BMW 323i  [8.50]
Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
In the 06 year some cars had a separate gong speaker under the US driver side
dash.
I believe my '07 (June 07 build) is the same way.

__________________
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:44 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST