E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > NCS Expert Error in CABD COAPI: 2041



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-17-2018, 01:44 PM   #1
TheGoodTheBadTheUgly
Enlisted Member
Canada
0
Rep
49
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Sedan
Join Date: Feb 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

NCS Expert Error in CABD COAPI: 2041

Hey guys, I own a 2011 BMW 335xi N55 E90.

Today I tried replacing my 90ah battery to a 70ah using a guide on this link.

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1338302

I was following Option 5, (Method where I change vehicle order through NCS Expert) but when I hit "F1 (Code Car) I've got an error message from NCS expert an it said that the coding failed (This was at the second Step 7 from the Option 5) of the above link).

Here is the error code:

Error in CABD! Look at CABI.ERR and ERROR.LOG!

COAPI-2041: Falscher SG-Cidierindex A_PL2FRX: CODIERINDEX = 33h
FRM2_E89.C08: CODIERINDEX = 8
COAPI-2041: Falscher SG-Codierindex CODIERDATEN_LESEN

I tried on two computers, one with Windows 7 64-Bit and the other Winows 10 64-Bit. Both of them had the same error. I was using the BimmerGeeks Pro K+Dcan cable and had drivers installed for USB converted as well as my COM Port setup to #1 with a latency of 1.

I ended up doing Option 4 so I got my battery to work. I just want to figure out why it is not working for future coding I might do.

Thanks a lot ladds!
Appreciate 0
      08-17-2018, 06:50 PM   #2
LMB335IS
Sua Sponte
LMB335IS's Avatar
United_States
803
Rep
2,102
Posts

Drives: 2013 LMB 335is
Join Date: May 2008
Location: FOB FL

iTrader: (17)

Garage List
2013 BMW 335is  [4.42]
The first thing I see wrong in both procedures in option 5 is that you should be using factory coding profile WITHOUT manipulation. With the bimmergeeks software it would be the factory coding profile. Did you go back after changing the VO and verify that the VO did change?
__________________

335is/DCT-M3 GTS software-M3 drivetrain-M3 GWS-KOMBI-DSC-SZL/MHD/BQ Tuning
Appreciate 0
      08-18-2018, 02:41 PM   #3
TheGoodTheBadTheUgly
Enlisted Member
Canada
0
Rep
49
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Sedan
Join Date: Feb 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

Hmmm ok, that is weird because in the posts it says to use a profile that has manipulation enabled.

Anyways, yes I did manage to do Step 1 to 20 and change my VO. I changed the -B090 for the battery to -B070. I went back and checked if it saved and it successfully did.

The only part that did not work was really the last step of Option 5 which was "Code Car".

Other than the profile that I was using was the one provided with the software, the "Dummy Profile".

Last edited by TheGoodTheBadTheUgly; 08-18-2018 at 02:49 PM.
Appreciate 0
      08-19-2018, 01:04 PM   #4
LMB335IS
Sua Sponte
LMB335IS's Avatar
United_States
803
Rep
2,102
Posts

Drives: 2013 LMB 335is
Join Date: May 2008
Location: FOB FL

iTrader: (17)

Garage List
2013 BMW 335is  [4.42]
Check both your profiles. Load a profile then go back and pick edit profile. Click through the password and click the FSW/PSW button and see if the FSW/PSW manipulation box is checked. You want to have one profile with it checked and one without. The profile that's checked is used for making actual changes, the unchecked one if used for default coding which is what you want to do after you change the VO. Default coding codes the car based on the VO back to factory specs which is what you're trying to do to apply the changes based on the new VO you have.

While you're in the edit screen of your profiles you can change the name of it to whatever you want so you'll know exactly what the profile will be used for.
Attached Images
File Type: pdf Reset ECU - Expertmode.pdf (157.5 KB, 16 views)
__________________

335is/DCT-M3 GTS software-M3 drivetrain-M3 GWS-KOMBI-DSC-SZL/MHD/BQ Tuning
Appreciate 0
      08-19-2018, 07:14 PM   #5
TheGoodTheBadTheUgly
Enlisted Member
Canada
0
Rep
49
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Sedan
Join Date: Feb 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

Ok I am pretty sure that might be it. I will try it and tell you what happens. It's just odd that they told me to load a profile that had manupulations enabled for the second part.

Anyways thanks for all!
Appreciate 0
      08-19-2018, 07:21 PM   #6
LucasAry
Private
9
Rep
51
Posts

Drives: BMW 3 Series (E90
Join Date: Apr 2018
Location: US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LMB335IS View Post
Check both your profiles. Load a profile then go back and pick edit profile. Click through the password and click the FSW/PSW button and see if the FSW/PSW manipulation box is checked. You want to have one profile with it checked and one without. The profile that's checked is used for making actual changes, the unchecked one if used for default coding which is what you want to do after you change the VO. Default coding codes the car based on the VO back to factory specs which is what you're trying to do to apply the changes based on the new VO you have.

While you're in the edit screen of your profiles you can change the name of it to whatever you want so you'll know exactly what the profile will be used for.
+1
Appreciate 0
      08-19-2018, 08:15 PM   #7
LMB335IS
Sua Sponte
LMB335IS's Avatar
United_States
803
Rep
2,102
Posts

Drives: 2013 LMB 335is
Join Date: May 2008
Location: FOB FL

iTrader: (17)

Garage List
2013 BMW 335is  [4.42]
Quote:
Originally Posted by TheGoodTheBadTheUgly View Post
Ok I am pretty sure that might be it. I will try it and tell you what happens. It's just odd that they told me to load a profile that had manupulations enabled for the second part.

Anyways thanks for all!
That's because that post is wrong and no one's ever corrected it. Not to mention the coding procedures in step 4 are archaic. There's much quicker and easier ways to code using either NCS Dummy or the BMW Coding Tool.
__________________

335is/DCT-M3 GTS software-M3 drivetrain-M3 GWS-KOMBI-DSC-SZL/MHD/BQ Tuning
Appreciate 0
      08-19-2018, 09:01 PM   #8
TheGoodTheBadTheUgly
Enlisted Member
Canada
0
Rep
49
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Sedan
Join Date: Feb 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LMB335IS View Post
That's because that post is wrong and no one's ever corrected it. Not to mention the coding procedures in step 4 are archaic. There's much quicker and easier ways to code using either NCS Dummy or the BMW Coding Tool.
I see haha I ended up doing the Option 4 because it was the only one that I could make work. Should I still modify the VO order and code it like in option 5 or option 4 was enough?

Last edited by TheGoodTheBadTheUgly; 08-19-2018 at 09:30 PM.
Appreciate 0
      08-19-2018, 09:10 PM   #9
LMB335IS
Sua Sponte
LMB335IS's Avatar
United_States
803
Rep
2,102
Posts

Drives: 2013 LMB 335is
Join Date: May 2008
Location: FOB FL

iTrader: (17)

Garage List
2013 BMW 335is  [4.42]
Quote:
Originally Posted by TheGoodTheBadTheUgly View Post
Quote:
Originally Posted by LMB335IS View Post
That's because that post is wrong and no one's ever corrected it. Not to mention the coding procedures in step 4 are archaic. There's much quicker and easier ways to code using either NCS Dummy or the BMW Coding Tool.
I see haha I ended up doing the Option 4 because it was the only one that I could make work. Should I still modify the VO order and cose it like in option 5 or option 4 was enough
Option 4 works. Just be mindful that if the car is ever updated or has a module replaced, especially by the dealership, that the coding will be erased when they do a blanket update. Other than that you should never have a issue.
__________________

335is/DCT-M3 GTS software-M3 drivetrain-M3 GWS-KOMBI-DSC-SZL/MHD/BQ Tuning
Appreciate 0
      08-19-2018, 09:31 PM   #10
TheGoodTheBadTheUgly
Enlisted Member
Canada
0
Rep
49
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Sedan
Join Date: Feb 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LMB335IS View Post
Option 4 works. Just be mindful that if the car is ever updated or has a module replaced, especially by the dealership, that the coding will be erased when they do a blanket update. Other than that you should never have a issue.
Great thanks for everything. I really appreciate it!
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 02:59 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST