E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > V3 Lite Released! 3/27/17 - Preloaded VMWare/VBox Image - Coding/Diag/Programming



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-30-2016, 07:15 PM   #23
drawz
Private
drawz's Avatar
United_States
13
Rep
83
Posts

Drives: 06 330xi 6MT, 08 535xiT 6MT
Join Date: May 2009
Location: Boston, MA

iTrader: (0)

I played around with it this afternoon and it's fantastic! Great idea to include tutorials, Libre Office, excel sheets, etc. I actually didn't know about all these tools and resources before today. The VM will in general save people tons and tons of time setting this up.

A few thoughts if there is a v1.1 release or if you create one with ISTA/P:
  • default memory setting is 8GB for the virtual machine. This took down my PC that only has 8GB since it just kept swapping to disk constantly. It might be why some people have had trouble too. I set it to 2GB and all was good again.
  • for some reason I had to set the network adapter to NAT instead of bridge to get internet access. Never had trouble with bridge mode in Virtualbox.
  • you could consider using virtualbox to build this since it is free and supports more platforms. Just a thought. VMware workstation is free for Linux and Windows, but not OS X.
  • if I wanted to create a very simple setup to use this, a lightweight linux distribution as the host with VMware workstation would be a good way to do it. Linux would use less resources than a Windows host, but adds a layer of complexity for some people.
  • you could install ublock origin instead of Ad Block Plus in Chrome to save some resources as well as speed it up a bit. Very minor.
  • Might be nice to have a PDF printer, like CutePDF pre-installed for "printing" from the various diagnostic tools.

Also, I noticed the daten files on the desktop as rars. Should these be installed by default and removed from the desktop to save space?
Appreciate 1
      01-30-2016, 08:49 PM   #24
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by drawz View Post
I played around with it this afternoon and it's fantastic! Great idea to include tutorials, Libre Office, excel sheets, etc. I actually didn't know about all these tools and resources before today. The VM will in general save people tons and tons of time setting this up.

A few thoughts if there is a v1.1 release or if you create one with ISTA/P:
  • 1. default memory setting is 8GB for the virtual machine. This took down my PC that only has 8GB since it just kept swapping to disk constantly. It might be why some people have had trouble too. I set it to 2GB and all was good again.
  • 2. for some reason I had to set the network adapter to NAT instead of bridge to get internet access. Never had trouble with bridge mode in Virtualbox.
  • 3. you could consider using virtualbox to build this since it is free and supports more platforms. Just a thought. VMware workstation is free for Linux and Windows, but not OS X.
  • 4. if I wanted to create a very simple setup to use this, a lightweight linux distribution as the host with VMware workstation would be a good way to do it. Linux would use less resources than a Windows host, but adds a layer of complexity for some people.
  • 5. you could install ublock origin instead of Ad Block Plus in Chrome to save some resources as well as speed it up a bit. Very minor.
  • 6. Might be nice to have a PDF printer, like CutePDF pre-installed for "printing" from the various diagnostic tools.

7. Also, I noticed the daten files on the desktop as rars. Should these be installed by default and removed from the desktop to save space?
Thank you for the feedback! Great to get some! I'll number and address each of these points!

1. You are totally right about the memory setting. When I was using it on my other laptop to do the ISTA/P install, I had to drop it to 4gb after I realized I was maxing out the host memory. I would recommend anyone with less than 16gb of total host memory drop the VM memory down to 4gb or less.

2. This may be an issue of the way that virtualbox deals with network adapters vs how VMware does. I have no trouble connecting in either NAT or Bridge mode. However, for use of an ICOM or ENET cable, you will need to use bridge mode. For general E9x and other K+DCAN vehicles, your network settings will not affect your ability to connect to the vehicle.

3/4. I chose VMWare because I feel like it's the most stable and offers the most features. I may look into building a version with Virtualbox but at least for now, I'm going to stick with VMWare. I do however, want to get a mac to test with so that I can make sure I can get it working in Fusion as well as on PC. I think building an underlying linux host is a good idea, however, the idea behind this VM was simplicity and I feel like building it in this manner would be counter intuitive to that end goal.

5. Ublock instead of ABP -- Sure, let's give it a try. Good idea!

6. PDF Printer/CuteWriter -- Again, sure. Good idea!

7. Datens on the desktop -- I included these raw daten files in rar format for a reason. While they all are already loaded in NCSExpert, INPA, and the like. WinKFP deals best with one model series daten at a time. If you need to use WinKFP to program a module, extract that rar file and use the BMW coding tool to load it into WinKFP. There is a PDF in the help files folder on the desktop that illustrates how to use the coding tool to load the files into WinKFP. If you don't plan on ever using WinKFP or programming some of these chassis codes you can go ahead and delete those or all of the datens.

Please send in more feedback so we can make this the best release ever!!

I have the full ISTA/P machine almost done. I will make these changes. So far after doing some disk cleanup, it is 230GB uncompressed.
Appreciate 1
      01-30-2016, 09:16 PM   #25
dh58
Major
Australia
73
Rep
1,074
Posts

Drives: 135i
Join Date: Aug 2010
Location: Bunker in Sydney

iTrader: (1)

Great thread! Thanks Nate16..

With ISTA/P where is everyone getting it from if its 280gb?

Good feedback Drawz
Appreciate 0
      01-30-2016, 11:27 PM   #26
drawz
Private
drawz's Avatar
United_States
13
Rep
83
Posts

Drives: 06 330xi 6MT, 08 535xiT 6MT
Join Date: May 2009
Location: Boston, MA

iTrader: (0)

Thanks for explaining your thought process! It all seems reasonable to me.
Appreciate 0
      01-31-2016, 03:11 PM   #27
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

V2 is compressing now, I will release a full change log -- magnet will be available later today -- estimated download size 95gb -- extracted size 202GB -- main differences is the addition of ISTA/P and ETK
Appreciate 1
      01-31-2016, 07:56 PM   #28
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

its actually windows 7 with classic theme haha
Appreciate 0
      01-31-2016, 08:40 PM   #29
PichaDis11
Lieutenant Colonel
PichaDis11's Avatar
United_States
178
Rep
1,902
Posts

Drives: E90 N52
Join Date: Mar 2013
Location: NY

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by nate16
PichaDis11

you may have to run it in bootcamp until we can find a workaround for mac users
Road blocks everywhere. Seems the new MacBook Pro boot camp only supports Windows 8.1 or higher.

Glad there's progress on the other hand however.
__________________
...
Appreciate 1
      01-31-2016, 10:09 PM   #30
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by PichaDis11 View Post
Road blocks everywhere. Seems the new MacBook Pro boot camp only supports Windows 8.1 or higher.

Glad there's progress on the other hand however.
Yes, you need to run windows 10 in bootcamp. Install VMWare Workstation 12 or VMWare viewer and run the image with it

That should work fine
Appreciate 0
      01-31-2016, 10:36 PM   #31
PichaDis11
Lieutenant Colonel
PichaDis11's Avatar
United_States
178
Rep
1,902
Posts

Drives: E90 N52
Join Date: Mar 2013
Location: NY

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by nate16
Quote:
Originally Posted by PichaDis11 View Post
Road blocks everywhere. Seems the new MacBook Pro boot camp only supports Windows 8.1 or higher.

Glad there's progress on the other hand however.
Yes, you need to run windows 10 in bootcamp. Install VMWare Workstation 12 or VMWare viewer and run the image with it

That should work fine
Ahh I see what you mean.
__________________
...
Appreciate 0
      01-31-2016, 11:17 PM   #32
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

V2 Released, original post updated. Enjoy!
Appreciate 0
      01-31-2016, 11:46 PM   #33
dbworld4k
Banned
Canada
543
Rep
2,234
Posts

Drives: '12 M3
Join Date: Mar 2008
Location: YYZ

iTrader: (5)

Garage List
2002 BMW M5  [5.00]
2009 BMW 335i  [5.00]
Fucking AMAZING dude. Great job on putting in the effort for this.
Appreciate 0
      01-31-2016, 11:52 PM   #34
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by dbworld4k View Post
Fucking AMAZING dude. Great job on putting in the effort for this.
Thanks for the great feedback!
Appreciate 0
      02-01-2016, 12:04 AM   #35
siphor1989
Lieutenant
148
Rep
510
Posts

Drives: bmw 335i
Join Date: May 2015
Location: .

iTrader: (2)

Very cool! Downloading right now and will definitely help seed afterwards.

Is ISTA/D included as well? If not, will you be including it in the future?

Last edited by siphor1989; 02-01-2016 at 12:52 AM.
Appreciate 0
      02-01-2016, 01:06 AM   #36
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by siphor1989 View Post
Very cool! Downloading right now and will definitely help seed afterwards.

Is ISTA/D included as well? If not, will you be including it in the future?
Yes ISTA/D also known as Rheingold is included!
Appreciate 0
      02-01-2016, 01:47 PM   #37
cjhello
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 2012 X5 E70
Join Date: Jan 2016
Location: CNJ

iTrader: (0)

Hey guys I downloaded v1 previously and I can confirm VMware Fusion on my macbook will run it
Now that being said, got everything up and running/ had to do a couple of tweaks..but is all well!
I'll be willing to help others setup if someone can help me with my current troubles with my combox. [p.o replaced original combox with another&now bluetooth/aux/usb don't work]

Also shoutout to the nate16 for getting this out to the community! will try out v2 soon!
Appreciate 0
      02-01-2016, 01:52 PM   #38
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by cjhello View Post
Hey guys I downloaded v1 previously and I can confirm VMware Fusion on my macbook will run it
Now that being said, got everything up and running/ had to do a couple of tweaks..but is all well!
I'll be willing to help others setup if someone can help me with my current troubles with my combox. [p.o replaced original combox with another&now bluetooth/aux/usb don't work]

Also shoutout to the nate16 for getting this out to the community! will try out v2 soon!
Thanks for the feedback! Great to hear you got it running on mac!
Appreciate 0
      02-01-2016, 02:22 PM   #39
deeLow
DOPE
deeLow's Avatar
112
Rep
744
Posts

Drives: 10' 335i
Join Date: Jan 2014
Location: 732

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by cjhello
Hey guys I downloaded v1 previously and I can confirm VMware Fusion on my macbook will run it
Now that being said, got everything up and running/ had to do a couple of tweaks..but is all well!
I'll be willing to help others setup if someone can help me with my current troubles with my combox. [p.o replaced original combox with another&now bluetooth/aux/usb don't work]

Also shoutout to the nate16 for getting this out to the community! will try out v2 soon!
You got it running in VMWare Fusion, what version?

How?
Appreciate 0
      02-01-2016, 02:45 PM   #40
cjhello
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 2012 X5 E70
Join Date: Jan 2016
Location: CNJ

iTrader: (0)

Interestingly enough I had no issues with my VMware Fusion to open it up. Just extracted the compressed zip and opened it up.
Attached Images
 
Appreciate 0
      02-01-2016, 03:12 PM   #41
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

What version of Fusion cjhello
Appreciate 0
      02-01-2016, 03:55 PM   #42
deeLow
DOPE
deeLow's Avatar
112
Rep
744
Posts

Drives: 10' 335i
Join Date: Jan 2014
Location: 732

iTrader: (2)

And opened what file exactly. What version of Windows is this on
Appreciate 0
      02-01-2016, 10:43 PM   #43
PichaDis11
Lieutenant Colonel
PichaDis11's Avatar
United_States
178
Rep
1,902
Posts

Drives: E90 N52
Join Date: Mar 2013
Location: NY

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by deeLow View Post
And opened what file exactly. What version of Windows is this on


Yea man...
__________________
...
Appreciate 0
      02-02-2016, 12:12 AM   #44
nate16
Banned
148
Rep
327
Posts

Drives: 2017 F80 YMB ZCP
Join Date: Sep 2015
Location: Peabody, MA

iTrader: (1)

In fusion 8, you should be able to open the .vmx file
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 10:45 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST