E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Half engine light on help.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-09-2013, 05:41 PM   #1
1nityrider
Second Lieutenant
United_States
11
Rep
240
Posts

Drives: 2013 335xi 6MT M-sport
Join Date: Nov 2012
Location: St Paul

iTrader: (0)

Half engine light on help.

HI,
I was driving today and the half engine light came on and stayed on. When that happen, the car was slow to respond to acceleration pedal and power was weak. My car is a 2008 335xi and it's bone stock. When I got to my destination, I turn off the car. The light didn't come on again when I came back to start and drive off. I drove for about 30 miles and it didn't come on. I have being searching on how to read the codes off the car, is there a way to read the codes off the car or do I have to take it to say autozone or dealer?
Appreciate 0
      03-09-2013, 06:01 PM   #2
deluxe 247
Shake and Bake
deluxe 247's Avatar
11
Rep
418
Posts

Drives: the girls crazy
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego

iTrader: (3)

Could be a lot of things, Id take it to a shop and have it read for codes.
__________________
2007 Space Gray E92 335i 6 speed
Appreciate 0
      03-09-2013, 07:47 PM   #3
1nityrider
Second Lieutenant
United_States
11
Rep
240
Posts

Drives: 2013 335xi 6MT M-sport
Join Date: Nov 2012
Location: St Paul

iTrader: (0)

So I drove about 30 miles to the nearest autozone. They hook their code reader to the car, came out as no codes. Will be taking the car to the dealer come Monday, is this common though?
Appreciate 0
      03-09-2013, 07:54 PM   #4
Ænema
Captain
-47
Rep
961
Posts

Drives: BMW
Join Date: Aug 2012
Location: Arizona Bay

iTrader: (0)

Depending on the cause it may be very common. I would estimate the #1 cause of limp modes is a 30FF "boost leak." Since the car is stock that seems less likely but without codes it's impossible to know for sure.
__________________
"I'm not surprised you get along well with all the other neighbours. If you put fifty children with Down's syndrome in a room there is going to be a lot of hugging." David Thorne
Appreciate 0
      03-09-2013, 07:57 PM   #5
enrita
Major General
enrita's Avatar
Sweden
84
Rep
7,381
Posts

Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

iTrader: (0)

The usual nobody can help without codes........
Appreciate 0
      03-29-2013, 08:14 PM   #6
1nityrider
Second Lieutenant
United_States
11
Rep
240
Posts

Drives: 2013 335xi 6MT M-sport
Join Date: Nov 2012
Location: St Paul

iTrader: (0)

Service engine light on help (P0306)

Hi,
driving from work today, got off an exit step on it a little, service engine light came on. Car started stuttering and shaking. I was close to home, manage the ~2 miles home doing like 40mph on the highway. Got home, shut off the car. Waited some few seconds then start it back up and service light was gone and car runs normal. Drove it around a little then went to my local Autozone and I got the code
P0306
My car is bone stock. I bought it with 60k miles on it. Don't know when last plugs where changed, don't know if valves where ever cleaned. I remember the car fax did say that some injectors were changed somewhere around 35k miles.

Any ideas what could be the problem?

Thanks

Last edited by 1nityrider; 03-29-2013 at 08:40 PM.
Appreciate 0
      03-30-2013, 12:56 AM   #7
BillionPa
Second Lieutenant
BillionPa's Avatar
2
Rep
288
Posts

Drives: 335i
Join Date: Feb 2013
Location: USA

iTrader: (0)

That is a misfire code, switch the cylinder 1 and 6 ignition coils and see if you get a different code next time (cyl 1 code), that will mean the coil is to blame

If you are still getting misfire on 6, it could be the injector, and you should have the plugs pulled (and replaced if unknown last change) to inspect their condition to verify injector failure

how many miles on the car now?

where in MN are you? (I have an INPA laptop that can read more codes)
Appreciate 0
      03-30-2013, 06:12 AM   #8
Ejog
Private
Ejog's Avatar
United Kingdom
0
Rep
75
Posts

Drives: 335i 2006 Coupe
Join Date: Jan 2013
Location: Burnham, Bucks, UK

iTrader: (0)

I just had a very similar situation.
Only happened when starting from cold, and was worse when the the ambiant temperature was cold.

Swapped coils and plugs, then eventually replaced the injector on Cylinder 1.
Now it runs perfectly again.

I hope yours is as easy to resolve.
Appreciate 0
      04-01-2013, 08:37 PM   #9
junitos
Banned
United_States
15
Rep
385
Posts

Drives: T0PL3SS BIMM3R
Join Date: Nov 2012
Location: VVest Coast

iTrader: (1)

driving home last night from phoenix to Prescott valley (az)
had 3 passengers with me
running jb4 map 1
night time around 10:00pm

it was an empty highway no traffic I felt like driving fast (wot)
anyways this half engine come on
I was driving up hill when this happen over 100mph
when I felt the engine apply some kind of engine brake
at first I thought it was the engine governor limit. this triggered the half engine light so I lost power pulled off on the next exit turned the car off.
right away I turned the car back on because I'm in the middle of nowhere don't want to get stranded and the engine light goes away .

I get online start looking for similar encounters
found a lot of different answers didn't realize how common this problem is

went to my local auto parts store down the street from my house to check for codes no codes came up

hopefully this is just a maintenance issue. I don't know how to preform jb4 data logging (still learning) reading when i figure it out i will post the graph.

i love this car, i am bummed out and would like to drive hard from time to time without any issue's

i did manage to take some pictures
Appreciate 0
      04-01-2013, 08:38 PM   #10
junitos
Banned
United_States
15
Rep
385
Posts

Drives: T0PL3SS BIMM3R
Join Date: Nov 2012
Location: VVest Coast

iTrader: (1)

bump
Attached Images
  
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:24 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST