E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Cruise Control Dead, but No Error Lights and Other Stalks Work



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-01-2017, 11:04 AM   #1
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Unhappy Cruise Control Dead, but No Error Lights and Other Stalks Work

I did some searching, but can't find a thread that relates to the issue I'm observing.

Anyone ever run into a dead cruise control stalk? Everything else works and I haven't ran into any error lights, but my cruise control stalk is in 'just for looks' mode.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      02-01-2017, 05:34 PM   #2
PTinVT
armchair enthusiast
PTinVT's Avatar
United_States
163
Rep
973
Posts

Drives: 07 328xi, 02 325Cic
Join Date: Feb 2009
Location: Burlington, VT

iTrader: (1)

Wild stab, I wonder if there's a bad clutch position sensor... I suppose you could test this by trying to start your car (in neutral) without your foot on the clutch and see if that works, when it shouldn't.
__________________
07 328xi coupe SG/Dakota leather, 6-speed manual, sport/premium/cold
02 325Cic vert AW/Montana leather, 5-speed manual, premium/removable hardtop
93 850Ci Oxford Green/Parchment, auto
71 Buick Riviera, 455 V8 land yacht
Appreciate 0
      02-01-2017, 08:01 PM   #3
Brandicular
Private First Class
Brandicular's Avatar
United_States
44
Rep
184
Posts

Drives: 2007 335i Sedan 6MT
Join Date: Nov 2015
Location: Wilmington, NC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by talisman311 View Post
I did some searching, but can't find a thread that relates to the issue I'm observing.

Anyone ever run into a dead cruise control stalk? Everything else works and I haven't ran into any error lights, but my cruise control stalk is in 'just for looks' mode.
So this may be out there, but did you happen to replace any signal bulbs lately?

Adding LED/single filament bulbs to my Land Rover's tail-lights disabled my cruise control. In the newer model Ranger Rovers, it can put the transmission into limp mode. Swapped them out and everything was cool again.

Probably isn't your issue, but just a thought.
Appreciate 0
      02-02-2017, 10:46 AM   #4
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PTinVT View Post
Wild stab, I wonder if there's a bad clutch position sensor... I suppose you could test this by trying to start your car (in neutral) without your foot on the clutch and see if that works, when it shouldn't.
I'll give it a shot on my lunch break and will report back.

Quote:
Originally Posted by Brandicular View Post
So this may be out there, but did you happen to replace any signal bulbs lately?

Adding LED/single filament bulbs to my Land Rover's tail-lights disabled my cruise control. In the newer model Ranger Rovers, it can put the transmission into limp mode. Swapped them out and everything was cool again.

Probably isn't your issue, but just a thought.
Nada.. I replaced the angel eyes with LEDs about 3 years ago, but that's the only bulbs I've had to replace.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      02-03-2017, 04:06 PM   #5
Indyeah
First Lieutenant
Indyeah's Avatar
United_States
116
Rep
326
Posts

Drives: E92 328i 6MT SGM
Join Date: Jun 2016
Location: Phoenix AZ

iTrader: (0)

Make sure your DTC (traction control) is on. Mine turned off once because a brake sensor issue.
Appreciate 0
      02-04-2017, 02:36 PM   #6
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by talisman311 View Post
I'll give it a shot on my lunch break and will report back.

Nada.. I replaced the angel eyes with LEDs about 3 years ago, but that's the only bulbs I've had to replace.
Not the clutch switch... I have to press it all the way in to start.

Quote:
Originally Posted by Indyeah View Post
Make sure your DTC (traction control) is on. Mine turned off once because a brake sensor issue.
Same results in DTC, DSC on and DSC off. I'm going to try and scan it with INPA and see if anything comes up.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      02-04-2017, 02:41 PM   #7
noah.s
First Lieutenant
69
Rep
383
Posts

Drives: 2006 330i
Join Date: Oct 2015
Location: FL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by talisman311 View Post
Not the clutch switch... I have to press it all the way in to start.



Same results in DTC, DSC on and DSC off. I'm going to try and scan it with INPA and see if anything comes up.
You should be able to test the stalk itself in INPA. I don't remember exactly how but I was able to test my wiper stalks functions when I was having issues.
Appreciate 0
      03-06-2017, 12:24 AM   #8
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Update: Was able to use INPA to confirm that the stalk works. I reset it and CDAD and D35B came back. Argh.

Still no cruise control. No error lights on dash. Halp?

__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      03-06-2017, 01:57 AM   #9
Flyboy161
Second Lieutenant
Flyboy161's Avatar
United_States
165
Rep
289
Posts

Drives: 2008 E93 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Perry, GA

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2012 BMW E92 335i  [0.00]
From what I can gather, D35B points to the yaw sensor. It is an integral part of the DSC system. A failure there could result in a dead CC stalk.

Your 2A98 and 2A82 are jammed VANOS solenoids. They need to be cleaned.

Last edited by Flyboy161; 03-06-2017 at 02:09 AM.
Appreciate 0
      03-06-2017, 11:08 AM   #10
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Looks relatively inexpensive for the yaw sensor.. I would've thought there'd be more dash lights with that type of failure. I'm going to keep researching and going to try and recode cruise control in.

More FYI - updated the CAS in 2/2016 to whatever was latest at the time. This was to fix the column lock issue where the car wouldn't always start when it started to fail.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      03-06-2017, 12:06 PM   #11
Flyboy161
Second Lieutenant
Flyboy161's Avatar
United_States
165
Rep
289
Posts

Drives: 2008 E93 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Perry, GA

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2012 BMW E92 335i  [0.00]
You mentioned "reset" and "recode". Are you performing the F2 "Clear EM" in INPA?
Appreciate 0
      03-06-2017, 12:30 PM   #12
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Flyboy161 View Post
You mentioned "reset" and "recode". Are you performing the F2 "Clear EM" in INPA?
Yes.

Recode - I see that some people retrofitted cruise control. I'm wondering if CAS may have 'forgot' that I had cruise control after I updated. Why it took a year to 'remember', I have no idea.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      03-06-2017, 12:52 PM   #13
Flyboy161
Second Lieutenant
Flyboy161's Avatar
United_States
165
Rep
289
Posts

Drives: 2008 E93 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Perry, GA

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2012 BMW E92 335i  [0.00]
1. So, INPA ops check- the stalk is working
2. Other than CC not working, are you getting an indication in the instrument cluster when you try and engage it? As in the speedometer symbol with a carrot and dashes underneath where the set speed should be?
3. Typically CAS doesn't forget about installed components, but worth a shot.
4. I am more concerned with the VANOS codes at the moment... This is a 330i, what motor do you have? M54B30?

Last edited by Flyboy161; 03-06-2017 at 01:04 PM.
Appreciate 0
      03-06-2017, 02:25 PM   #14
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Flyboy161 View Post
1. So, INPA ops check- the stalk is working
2. Other than CC not working, are you getting an indication in the instrument cluster when you try and engage it? As in the speedometer symbol with a carrot and dashes underneath where the set speed should be?
3. Typically CAS doesn't forget about installed components, but worth a shot.
4. I am more concerned with the VANOS codes at the moment... This is a 330i, what motor do you have? M54B30?
1. Correct - all positions checked out ok in INPA. Also verified with INPA that the set speed dial works.
2. No indication in instrument cluster. The stalk is in 'just for looks' mode and doesn't trigger anything.
3. Here's hoping..
4. N52.. The VANOS has been replaced before, but I forgot which side. I'll blow some compressed air through them on the next oil change.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      03-06-2017, 02:33 PM   #15
Greyfox
Colonel
Greyfox's Avatar
United_States
706
Rep
2,346
Posts

Drives: 2007 328xi E91
Join Date: Feb 2014
Location: USA

iTrader: (2)

I know it's going to sound crazy but check your emissions.

I had a car at one point in time that the emission sensors started detecting emissions issues and would literally shutoff the cruise control while traveling down the interstate.
Appreciate 0
      03-06-2017, 02:41 PM   #16
Flyboy161
Second Lieutenant
Flyboy161's Avatar
United_States
165
Rep
289
Posts

Drives: 2008 E93 M3
Join Date: Apr 2014
Location: Perry, GA

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2012 BMW E92 335i  [0.00]
The two codes for VANOS indicate it is not working. Does your N52 have Valvetronic? If VANOS is not working you're going to have power issues. Without Valvetronic it is normally aspirated using the throttle body. With Valvetronic the Intake air is controlled by eccentric shaft and not the throttle body. If vanos is acting up that could create issues with CC.

Also, brake light switch. I understand you have no other indications, but that is something that shuts off CC. The DSC shuts off CC if it senses a yawing motion in the car. Which again points back to yaw sensor. CDAD is a vague code that refers to wheel torque sensing.
Appreciate 0
      03-07-2017, 11:14 PM   #17
talisman311
First Lieutenant
16
Rep
337
Posts

Drives: e90
Join Date: Jul 2009
Location: Richmond, VA

iTrader: (0)

Update:

No more VANOS codes after the reset last week but DME - CDAD and DSC - D35B persists.

- I added $540 to CAS and FRM modules
- Re-initialized DSC stuff except for bleeding in INPA
- Verified that INPA is reading yaw rate from DSC (no active front steering so no reading on AFS yaw sensor)

No cruise control still. How the hell does a car forget it has cruise control?

I.hate.this.car.
__________________
2006 e90 330i | Black/Terra | 6MT | ZSP | ZPP | ZCW
Appreciate 0
      02-20-2018, 01:51 PM   #18
kckirch
New Member
0
Rep
18
Posts

Drives: Blacked Out E90
Join Date: May 2017
Location: California

iTrader: (0)

Just a long shot hoping you guys are still active. How did you test the cruise control stalk, I'm having the same problem. Can't seem to find the CC in INPA
Appreciate 0
      02-20-2018, 02:16 PM   #19
ptpending
Lieutenant Colonel
184
Rep
1,560
Posts

Drives: e91
Join Date: Dec 2013
Location: vilnius

iTrader: (1)

it's bound to dsc
__________________
E91 2006. Retrofits:High beam assistant, Individual Audio, Autodim mirrors, CIC, Combox(USB and Bluetooth), Electric Sport Seats, Light package, Front PDC, Heated Steering Wheel, Happy Robot, Climate Comfort Windscreen, Blackline rear lights.
Appreciate 0
      07-17-2018, 03:41 PM   #20
kckirch
New Member
0
Rep
18
Posts

Drives: Blacked Out E90
Join Date: May 2017
Location: California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kckirch View Post
Just a long shot hoping you guys are still active. How did you test the cruise control stalk, I'm having the same problem. Can't seem to find the CC in INPA
Found it

E90>Chassis> Dynamic Stability Control> Status Lesen (F5)> Tempomat/ACC (F6)
Taster Tempomat shows if the clicks are being recognized
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
cruise control

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 12:26 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST