E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Heated power seat not working when swapped.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-17-2019, 08:04 PM   #1
Serf27
Second Lieutenant
Serf27's Avatar
United_States
54
Rep
261
Posts

Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2018
Location: High Desert, CA

iTrader: (0)

Heated power seat not working when swapped.

Hey everyone, title is a bit weird but wasnít sure how to title it.

I just did a saddle brown color interior swap on my e90.
The seats I swapped in are heated and the donor car was set up for that so the seats work in that car.
My car did not come with heated seats and now the heated seats I swapped into it are not working.
Well the driver side is working, but the passenger side is not working.
The seat belt dash light also turned on.

Does anyone have an idea what might be happening?
Maybe seat connector harness has to be re-pinned?

The saddle brown wasnít all that great as I anticipated, so I will switch back over to gray if I canít get this figured out.
Thanks in advance.
Appreciate 0
      07-18-2019, 10:50 AM   #2
smassey321
Major
175
Rep
1,013
Posts

Drives: 2009 X5d - 2006 325i
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

On 4 door E9x, drivers side heat is turned on by the bus by a seat module under the drivers seat. Passenger side heat is turned on by a junction box via a relay under the pass seat. You may need to run 2 new wires. Check the yellow pass side connector under the seat. Pin 1 and 5 are needed to turn on the heat. Also check that all the thick wires line up between your car harness and the new seats.

Your airbag light is on because the car got turned on with the yellow connector disconnected. The buckles are hooked into the airbag system. It can be reset with anything that can reset codes.
Attached Images
 
Attached Images
File Type: pdf E90 Heated Seat Retrofit (2).pdf (1.21 MB, 10 views)
Appreciate 0
      07-18-2019, 01:06 PM   #3
Serf27
Second Lieutenant
Serf27's Avatar
United_States
54
Rep
261
Posts

Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2018
Location: High Desert, CA

iTrader: (0)

Thank you for the reply.

I originally had no power at all to the passenger r seat, no functions.
I repinnss a power wire on my harness clip and now both seats move forwards and backwards and recline
But they have no other functions such as lumbar or bolster action.
I do have the harness connector that came with the heated seats and there are about twice as many wires on it as my current harness.

I was looking at that diagram yesterday and since I am missing half of those wires, I have no idea what to do.
I know Iíll have to add 2 wires for the heated seats somehow, but what about the rest?
Appreciate 0
      07-18-2019, 01:44 PM   #4
smassey321
Major
175
Rep
1,013
Posts

Drives: 2009 X5d - 2006 325i
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

You probably are missing 2 thick wires on the drivers side and 2 thick and 2 thin on the passenger side. You have 2 options for the thick wires. Run additional wires to the fuse box or run everything from the current thick power/ground wire. I did this and have not blown a fuse yet. On the seat side of the wiring, connect the thick red wires together. Then connect the thick brown wires together. That will get everything power. Lumbar and side bolsters are on a different fuse.

I used posi taps to connect the thick wires together. https://www.ebay.com/itm/25228518543...m=252285185430
Appreciate 0
      07-18-2019, 05:24 PM   #5
Serf27
Second Lieutenant
Serf27's Avatar
United_States
54
Rep
261
Posts

Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2018
Location: High Desert, CA

iTrader: (0)

Thanks again for the reply.
Now that you say that, I think I saw you post this on another thread right?!

I will check the cables today.
So if my harness is missing a brown or red wire, just splice into the existing brown/red wire on my harness and pin it to the connector right?

The seatbelt light was on for some odd reason, it went away already.

Did you also install heated seats?
Appreciate 0
      07-19-2019, 02:21 AM   #6
smassey321
Major
175
Rep
1,013
Posts

Drives: 2009 X5d - 2006 325i
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Yes I installed heated/lumbar/power seats into a car that just had power. My car only had one red and brown wire. The seats had 2. I connected the wires together on the back side of the connector so that both got power from the single wire my car came with. I did not re-pin anything other than adding 2 smaller pins for the pass side heat.
Appreciate 0
      07-20-2019, 07:06 PM   #7
Serf27
Second Lieutenant
Serf27's Avatar
United_States
54
Rep
261
Posts

Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2018
Location: High Desert, CA

iTrader: (0)

Ok I tried adding the second brown and red wire to the harness plug on my car and it still didnít do anything.
I only tried it on the passenger side, do both seats need it done in order for both to work? Or should it still work even if one isnít connected yet?

Did you add any extra fuses?
Appreciate 0
      07-20-2019, 10:44 PM   #8
smassey321
Major
175
Rep
1,013
Posts

Drives: 2009 X5d - 2006 325i
Join Date: Sep 2010
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Serf27 View Post
Ok I tried adding the second brown and red wire to the harness plug on my car and it still didnít do anything.
I only tried it on the passenger side, do both seats need it done in order for both to work? Or should it still work even if one isnít connected yet?

Did you add any extra fuses?
I am not sure what you did but if the 2nd thick wires are connected correctly, the lumbar will now work. If you ran new wires to the fuse block, new fuses need to be added. I did add a fuse for switched power needed for passenger side heat but that was all.
Appreciate 0
      07-21-2019, 12:37 AM   #9
Serf27
Second Lieutenant
Serf27's Avatar
United_States
54
Rep
261
Posts

Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2018
Location: High Desert, CA

iTrader: (0)

I will post some pictures to show what wires I have and have added.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:28 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST