E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > AWD and DSC error



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-26-2017, 08:11 AM   #1
bigchieftaco
Private
bigchieftaco's Avatar
26
Rep
89
Posts

Drives: 330xi
Join Date: Mar 2017
Location: IA, USA

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330xi  [0.00]
AWD and DSC error

Hey, my car is really concerning me lately. I'll be driving home from work on the back roads with my cruise set then out of no where it goes into limp mode with this on the screen.


I restart the car and everything seems fine again. Last night it happened twice on my way home. I'm worried it's going to leave me stranded.

Here are the codes I pulled with Carly.




Error codes: 002e82 002f0d 0055c3 00c998 005ec0

The closest BMW dealer is 2+ hours away so I don't have many options for diagnosis.
Also, I don't think it is the ABS pump failure because every thread I've found on those also get ABS error on the screen. Mine only says 4x4 and DSC.

Last edited by bigchieftaco; 04-26-2017 at 09:16 AM..
Appreciate 0
      04-26-2017, 08:14 AM   #2
mojobmw_e90
Major
365
Rep
1,496
Posts

Drives: 07 BMW 335i
Join Date: Oct 2014
Location: Chicago IL

iTrader: (3)

Are you staggered on wheel fitment? Also all 4 tires the same and car to same thread wear?
Appreciate 1
      04-26-2017, 08:31 AM   #3
bigchieftaco
Private
bigchieftaco's Avatar
26
Rep
89
Posts

Drives: 330xi
Join Date: Mar 2017
Location: IA, USA

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330xi  [0.00]
Quote:
Originally Posted by mojobmw_e90 View Post
Are you staggered on wheel fitment? Also all 4 tires the same and car to same thread wear?
I am staggered as of recently. This was going on when I bought the car though (a month ago).
All 4 tires were the same on first set. Did notice one tire was wore thin on the inside, like the camber was off.

Could it be a bad wheel sensor?
Appreciate 0
      04-26-2017, 09:12 AM   #4
mojobmw_e90
Major
365
Rep
1,496
Posts

Drives: 07 BMW 335i
Join Date: Oct 2014
Location: Chicago IL

iTrader: (3)

U can try cleaning them. There is a dsc sensor on each corner of the csr behind the hub/rotor. It's held on by a Allen bolt
Appreciate 1
      04-26-2017, 11:52 AM   #5
bigchieftaco
Private
bigchieftaco's Avatar
26
Rep
89
Posts

Drives: 330xi
Join Date: Mar 2017
Location: IA, USA

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330xi  [0.00]
I might have figured out the AWD & DSC errors. I am going to tear into my steering wheel and check the sensor in there, apparently they can get crud on them and cause this issue.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=520467

The problem I was having when searching is people have different configurations. Some don't have AWD and some don't have the i-drive screen so getting the exact same scenario was hard to actually find.
I did see someone over on a different forum have the same setup with same errors on the screen. They ended up replacing the steering wheel sensor for ~$900. I'm going to try my luck with cleaning up the disk.

Appreciate 0
      04-27-2017, 12:48 PM   #6
nynyny
Second Lieutenant
United_States
63
Rep
205
Posts

Drives: 2011 335i xDrive E92
Join Date: Apr 2013
Location: NY

iTrader: (0)

Probably isn't the case for you... but I had 4x4, ABS, DSC lights come on and it ended up being because my battery was close to dead and the a few sensors weren't getting enough power.

Or something to that extent.
Appreciate 0
      04-27-2017, 01:28 PM   #7
bigchieftaco
Private
bigchieftaco's Avatar
26
Rep
89
Posts

Drives: 330xi
Join Date: Mar 2017
Location: IA, USA

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330xi  [0.00]
Quote:
Originally Posted by nynyny View Post
Probably isn't the case for you... but I had 4x4, ABS, DSC lights come on and it ended up being because my battery was close to dead and the a few sensors weren't getting enough power.

Or something to that extent.
I need to check the age of my battery and get it tested. I'm pretty positive the battery isn't the issue since it starts nicely, no long cranks or hard cranks.
Carly shown 13+ volts when running.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:07 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST